Conte Contat, conte acabat…

puzzleSi recordem quan érem petits i ens explicaven contes, sabíem que la història s’havia acabat quan ens deien: “Conte contat, conte acabat”. Sense adonar-nos estaven estimulant el nostre interès per la lectura, però preferíem que ens llegeixin els contes a tenir que llegir-los nosaltres ¿Per què als nens no els hi agrada llegir?

Des del inici del període escolar, els nens comencen a tenir un primer contacte amb el llenguatge escrit, però abans a casa ja els hi hem facilitat un paper on comencen a jugar amb els colors i els llapis a realitzar gargots i traços. Els aproximem amb la escriptura ensenyant quines són les lletres del seu nom, les lletres de mama i les de papa, els diem la forma adequada d’agafar el llapis i els hi mostrem la posició correcta dels dits al agafar els colors. Les lletres decoratives que formen el seu nom a la porta de la seva habitació o posades a la locomotora de fusta seran un model per al coneixement de les lletres per a que les puguin plasmar més tard en un paper i poder escriure les seves primeres paraules i després donar pas a la seva lectura.

De la mateixa manera que las matemàtiques resulten complicades al ser abstractes,  la labor d’aprendre a llegir també resulta un repte. Hem de tenir en compte que cada nen té el seu ritme en el seu procés d’aprenentatge i no hem d’oblidar les diferencies individuals que cadascú té, per la qual cosa els hi ensenyarem segons les seves capacitats i necessitats per evitar que es frustrin en el seu camí de l’aprenentatge a la lectura i  escriptura. D’aquesta manera impedirem que es desmotivin en el procés d’aprendre a llegir.

Llegir és una destresa més, per tant per a que el seu desenvolupament segueixi un procés adequat s’haurà de practicar i exercitar la ment per a que resulti una activitat atractiva per als nens. Però, ¿cóm podem motivar el interès per la lectura? ¿Cóm iniciar el procés lector?

Recordem que els nens són grans imitadors, per tant si ens veuen gaudir amb un llibre a les mans ells s’interessaran per la lectura. Llegir contes, fullejar llibres il·lustrats, el puzzle de l’abecedari de fusta o amb les pissarres magnètiques, estarem ajudant a estimular la seva intel·ligència, imaginació i creativitat, iniciant el camí del coneixement del llenguatge. Un altre forma de iniciar-los amb la lectura és propiciar els moments que compartim a jugar en família amb jocs de taula a que siguin ells els que llegeixin les regles del joc. A més d’ajudar en el seu procés lector també estarem treballant la comprensió lectora, perquè llegir és una activitat primordial  per adquirir coneixements, així doncs ajudem als nens per a que el seu viatge educatiu sigui més agradable.

Verónica Ríos

Pedagoga Col 1304

www.pedagoga-tarragona.com

Com millorar la motricitat grossa en els nens

arrastre¿Quines són les joguines de fusta i jocs que milloren la motricitat grossa en els nens?

Fa unes setmanes vam definir la motricitat fina i ens vam centrar en el desenvolupament de la mateixa. Vam indicar quines joguines i activitats eren beneficiosos per a adquirir una major i millor destresa manual.

Tal i com vam explicar la motricitat la podem classificar en motricitat fina i grossa, avui farem referència a la motricitat grossa, aquella que implica moviments amplis i generals.

A grans trets, la motricitat grossa és la habilitat de realitzar moviments generals tals com moure els braços o aixecar les cames. El progrés d’aquestos moviments es desenvolupen en els nadons molt abans que adquireixen el control de moviments que requereixen de més precisió. Aquest control exigeix la coordinació i el funcionament adequat del sistema nerviós i el sistema motor.

En la  motricitat grossa es veuen implicats grans músculs com  les cames, els braços i el cap, partint d’aquesta base ¿Quines joguines de fusta i jocs ajudaran a  milloraran la motricitat grossa? ¿A quina edat començar a estimular aquesta motricitat?

Des de que donen el seu primer pas, podem començar a treballar la seva motricitat grossa. Per als més petits tenim les joguines arrossegadores i balancins, aquests seran beneficiosos per a estimular la marxa i l’orientació espaial. A mida que vagi creixent i el seu equilibri sigui més estable contem amb els tricicles, aquests faran treballar les extremitats inferiors utilitzant les cames per impulsar, guanyant força i reforçant l’equilibri per a després donar lloc a la bicicleta, on el domini de totes les parts del cos es veuran implicades, amb una millora en el control de la postura.

Per això la coordinació passa a ser l’eix central de la motricitat humana, que s’inicia amb el domini de moviments amplis fins  als que requereixen  de major exactitud. A partir d’aquí, seguint les diferents etapes evolutives del nen, fomentarem amb joguines la precisió d’aquests moviments.

Aquestes joguines de fusta, totes elles de moviment, ajudaran a  desenvolupar la motricitat grossa i  afavoriran el desenvolupament físic, social i emocional.

¿Jugues amb mi?

combaAls nens els hi encanta que els adults juguin amb ells, però la falta de temps a conseqüència de la vida tan atrafegada per la infinitat de responsabilitats existents en la vida del adult, fa que resulti complicat trobar un moment per a dedicar a jugar amb els fills.

El joc és el medi que els nens utilitzen per a expressar-se, aprendre i millorar en el seu desenvolupament. De manera què hem d’introduir-nos en el seu món de fantasia i imaginació. Però, ¿cóm? És ben senzill, traient  el nen que tenim dins. ¡Convertim-nos en nens!

La compra de joguines ha de ser responsable, compromesa i lligada a aquells valors que volem que els nens adquireixin. Les joguines han de ser educatives però no avorrides. Han de ser joguines que permetin utilitzar-los al aire lliure, que aportin diversió i constitueixin un medi de comunicació i de cooperació. Tan mateix s’ha de tenir en compte que la necessitat principal del nen és poder compartir els moments de joc i diversió amb els pares.

D’aquesta forma, aprofitem ara que s’apropa el bon temps i proporcionem aquests moments de diversió sota el sol, al aire lliure i donem un passeig en bicicleta,  en patinet, juguem a la comba amb la corda de saltar i ensenyem a utilitzar el trompo clàssic de fusta, una joguina coneguda a tot arreu, que afavoreix el desenvolupament psicomotor, la coordinació i la precisió de moviments, jocs clàssics que mai passaran de moda, amb els que podrem compartir moments inesborrables en la memòria dels nens.

Els records de la infància passaran a ser inoblidables només pels moments dedicats a jugar amb els fills, per tant proporcionem el màxim temps possible a jugar amb ells, aquest és el millor regal que podem oferir als nens, la nostra presència i companyia, un obsequi a l’abast de todos.on ells, aquest és el millor regal que podem oferir als nens, la nostra presència i companyia, un obsequi a l’abast de tots.

Verónica Ríos

Pedagoga Col 1304

www.pedagoga-tarragona.com

Mans Hàbils

cubo para meter¿Quins exercicis, activitats i joguines podem utilitzar per a que els nostres fills adquireixin una major i millor destresa manual?

En primer lloc indicarem que la motricitat es pot classificar en motricitat fina i motricitat grossa, però avui centrarem la nostra atenció en el desenvolupament de la motricitat fina, aquella que implica moviments més precisos i una major coordinació: mans més hàbils.

El desenvolupament de la motricitat fina té un procés progressiu i implica un nivell elevat de maduració, però és decisiva en els nens per a la pràctica en l’aprenentatge sobre l’entorn i per a l’experimentació, com també potenciar l’ augment de la intel·ligència.

L’objectiu de fer exercicis de motricitat fina així com la utilització de joguines que potencien aquesta habilitat, és que el nen assoleixi destreses motores precises que afavoreixin el control, coordinació  i domini del seu cos.

Per aconseguir aquest objectiu existeix un procés cíclic que s’inicia a partir del moment que el nen és capaç d’agafar objectes amb la mà. A partir d’aquest moment podrem anar augmentant el nivell de complexitat i dificultat segons la adquisició de destreses de cada nen amb unes metes diferents per a cada edat.

Podem treballar la coordinació manual i la motricitat fina amb senzills exercicis i joguines com el cub per a ficar, cub “2 en 1”, cargols i femelles, el joc de pesca, trenes divertides, joc bijuteria i formes inseribles, cadascun d’ells pensat per a cada edat.

A més d’aconseguir una gran habilitat a les mans, els nens es divertiran aprenent a enfilar, enroscar, cargolar i associar de forma lúdica. D’altra banda s’iniciessin amb la geometria a partir dels objectes que hauran de ficar en el lloc corresponent i el reconeixement dels diferents colors.

La joguina i les hores de joc amb els nens seran espais de diversió i aprenentatge, per això la importància de saber la finalitat de cada joguina, perquè a partir d’activitats motivadores i joguines específiques ajudin als nens en el seu desenvolupament cognitiu i motor.

Verónica Ríos

Pedagoga Col 1304

www.pedagoga-tarragona.com