Conte Contat, conte acabat…

puzzleSi recordem quan érem petits i ens explicaven contes, sabíem que la història s’havia acabat quan ens deien: “Conte contat, conte acabat”. Sense adonar-nos estaven estimulant el nostre interès per la lectura, però preferíem que ens llegeixin els contes a tenir que llegir-los nosaltres ¿Per què als nens no els hi agrada llegir?

Des del inici del període escolar, els nens comencen a tenir un primer contacte amb el llenguatge escrit, però abans a casa ja els hi hem facilitat un paper on comencen a jugar amb els colors i els llapis a realitzar gargots i traços. Els aproximem amb la escriptura ensenyant quines són les lletres del seu nom, les lletres de mama i les de papa, els diem la forma adequada d’agafar el llapis i els hi mostrem la posició correcta dels dits al agafar els colors. Les lletres decoratives que formen el seu nom a la porta de la seva habitació o posades a la locomotora de fusta seran un model per al coneixement de les lletres per a que les puguin plasmar més tard en un paper i poder escriure les seves primeres paraules i després donar pas a la seva lectura.

De la mateixa manera que las matemàtiques resulten complicades al ser abstractes,  la labor d’aprendre a llegir també resulta un repte. Hem de tenir en compte que cada nen té el seu ritme en el seu procés d’aprenentatge i no hem d’oblidar les diferencies individuals que cadascú té, per la qual cosa els hi ensenyarem segons les seves capacitats i necessitats per evitar que es frustrin en el seu camí de l’aprenentatge a la lectura i  escriptura. D’aquesta manera impedirem que es desmotivin en el procés d’aprendre a llegir.

Llegir és una destresa més, per tant per a que el seu desenvolupament segueixi un procés adequat s’haurà de practicar i exercitar la ment per a que resulti una activitat atractiva per als nens. Però, ¿cóm podem motivar el interès per la lectura? ¿Cóm iniciar el procés lector?

Recordem que els nens són grans imitadors, per tant si ens veuen gaudir amb un llibre a les mans ells s’interessaran per la lectura. Llegir contes, fullejar llibres il·lustrats, el puzzle de l’abecedari de fusta o amb les pissarres magnètiques, estarem ajudant a estimular la seva intel·ligència, imaginació i creativitat, iniciant el camí del coneixement del llenguatge. Un altre forma de iniciar-los amb la lectura és propiciar els moments que compartim a jugar en família amb jocs de taula a que siguin ells els que llegeixin les regles del joc. A més d’ajudar en el seu procés lector també estarem treballant la comprensió lectora, perquè llegir és una activitat primordial  per adquirir coneixements, així doncs ajudem als nens per a que el seu viatge educatiu sigui més agradable.

Verónica Ríos

Pedagoga Col 1304

www.pedagoga-tarragona.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *